Viten om sondeernæring av kritisk syke dyr | www.kruuse.com

Finn produkt

Viten om sondeernæring av kritisk syke dyr

Orogastrisk sondeernæring
På grund af den stress, der er forbundet med anvendelsen af denne metode, samt mulige komplikationer som aspirationspneumoni og skade på mave og tarmkanal, så anbefales alternative metoder. Metoden kan dog bruges til en enkelt administration af foder eller medicin. Ved denne metode bliver en sonde placeret i dyrets mave, via spiserøret. Alt afhængigt af dyrets samt sondens størrelse kan der nu enten indgives flydende kost eller vælling, baseret på dåsemad eller tørfoder.

Velegnede størrelser til orogastrisk sondeernæring:
Kat og mindre hunde: 
40 cm CH08 (2,7 mm)
40 cm CH10 (3,3 mm) 
50 cm CH10 (3,3 mm)

Mellemstore og store hunde:
80 cm CH14 (4,7 mm) 


Nasoesophageal sondeernæring
Indføring af sonde på denne måde er simpel og hurtig at udføre, med minimal stress for dyret. Ved nasoesophageal sondeernæring anbringer man en sonde i esophagus via dyrets næsepassage. Nasoesophageal sonden er det bedste valg i de tilfælde, hvor dyret sandsynligvis vil begynde at spise selv i løbet af 3-7 dage. Sondens placering tillader, at dyret selv kan indtage føde, hvis appetitten vender tilbage, samtidig med, at personalet kan supplerediæten gennem sonden, indtil dyret igen er i stand til at indtage kalorier nok til at kunne holde vægten konstant.

Denne type sonde vil typisk have en mindre diameter, og der indgives flydende kost. Dette kan være halvflydende foder blandet med vand (fx 80 ml vand til 1 dåse Hills Prescription Diet a/d eller en tyndere opløsning til de tynde sonder) Vær altid sikker på, at sonden ligger i esophagus, inden der indgives føde. Anvend eventuelt røntgen.

Velegnede størrelser til nasoesophagal sondeernæring:
Kat og mindre hunde:
40 cm CH05 (1,7 mm)
100 cm CH05 (1,7 mm)
40 cm CH06 (2,0 mm)

Mellemstore hunde og store hunde:
40 cm CH06 (2,0 mm)
40 cm CH08 (2,7 mm)
40 cm CH10 (3,3 mm) 
50 cm CH10 (3,3 mm)


Esophagostomi
Esophagostomi er velegnet til lang tids brug (flere måneder) uden den store gene for hunde og katte.

Et forslag til metode til at lave en esophagostomi:
Placering af esophagostomisonde foretages kirurgisk under bedøvelse med klargjort operationsfelt på venstre side af halsen. En lettere buet pean introduceres gennem munden til den proximale esophagus. Spidsen af peanen presses lateralt, og incision foretages her. Incisionen skal være lidt mindre end størrelsen på ernæringssonden. Pas på jugularvenen! Træk ernæringssonden gennem munden med peanen. Herefter føres spidsen af ernæringssonden ned i esophagus til området omkring 7 intercostalrum.
Der anlægges tobaksposesutur, og sonden holdes på plads med forbinding. Såret inspiceres dagligt.

Velegnede størrelser til esophagostomi:
Kat og mindre hunde:
40 cm CH08 (2,7 mm)
40 cm CH10 (3,3 mm) 
50 cm CH10 (3,3 mm)

Mellemstore og store hunde:
80 cm CH14 (4,7 mm)